Wordt iemand die streeft naar een duurzame bevolkingsgrootte

Elke verandering begint bij één iemand en soms vraagt het wat moed om te beginnen, maar eenmaal je de kleine maar gezellige wereld van ‘de pleitbezorgers van een duurzame demografie’ hebt ontdekt kan je er voldoening en plezier uithalen, zeker omdat je weet dat je bezig bent met een thema die gelinkt is aan zo veel andere thema’s zoals het milieu, het klimaat, mensenrechten,… Bovendien geloven we dat het een thema is dat steeds meer op de voorgrond zal treden, uit noodzaak, en iedereen heeft een aantal instrumenten ter beschikking om mee het onderwerp op de sociale en politieke agenda te plaatsen.

Informeer jezelf over het onderwerp

Begin bij het begin: leer meer over de impact van de bevolkingsgrootte op duurzaamheid, klimaat en milieu. Hoe beter je het onderwerp onder de knie hebt hoe beter je kan argumenteren om je punt te maken en ontkenners te woord te staan. Dat kan je doen door boeken te lezen, op het internet te zoeken en met mensen te praten die er (ook) mee bezig zijn. Deze website bevat al heel wat informatie en vergeet zeker niet de weerstanden en misverstanden van buiten te leren, die ga je sowieso nodig hebben! Blijf ook op de hoogte. Dat kan je doen door verenigingen zoals eurASP, Population Matters, The Overpopulation Project, De Club van Tien Miljoen en Duurzame Demografie en nog vele andere te volgen op hun website, sociale media of met hun nieuwsbrief.

Laat van je horen

Als je voelt dat je voldoende kennis hebt opgebouwd kan je met meer vertrouwen het onderwerp ter spraken brengen en andere overtuigen. Breng het onderwerp van de impact van demografie op duurzaamheid, milieu en klimaat regelmatig ter sprake bij kennissen, vrienden, collega’s en familie. Wanneer je actuele onderwerpen bespreekt kan je meestal een duidelijk verband leggen met bevolkingsgrootte en duurzaamheid. Je kan ook berichten en brieven sturen naar de media, journalisten en hogere onderwijsinstellingen. Ga in gesprek met jonge mensen om hun attent te maken op de effecten van de bevolkingsgrootte. Geef zelf het goede voorbeeld door je eigen gezinsgrootte te beperken.

Wees een ‘pleitbezorger van de impact van demografie op duurzaamheid’

‘Pleitbezorger van de impact van demografie op duurzaamheid’ is in weze een universele vorm van activisme omdat het meteen de bron van vele sociale en milieuproblemen aankaart. Milieuactivisten, klimaatactivisten, ontwikkelingsorganisaties, feministen, pacifisten, systeemactivisten en dierenrechtenactivisten verdienen alle steun maar door zich bezig te weinig bezig te houden met symptomen en gevolgen van demografische groei mist hun aanpak aan efficiëntie. Omdat geëngageerde mensen niet in overvloed aanwezig zijn is het belangrijk om andere activisten te overtuigen om zich ook bezig te houden met een duurzame bevolkingsgrootte. Vergeet daarbij nooit te vermelden dat enkel focussen op het thema ‘duurzame bevolkingsgrootte’ niet voldoende is, maar dat het wel een universele vereenvoudiger is van problemen met allerlei voordelen. Het werk van andere activisten blijft dus ook belangrijk.

Verenig u!

Zoek gelijk denkende mensen op die zich ook bezighouden met het onderwerp. Anderen overtuigen gaat vlotter wanneer je met meerderen bent omdat je van elkaar kan leren en elkaar kan aanmoedigen. Je kan je inzetten bij een lokale organisatie die het onderwerp aandacht geeft. In Vlaanderen zijn wij voorlopig de enigen die het onderwerp ter sprake brengen. Neem met ons contact op en dan bekijken we samen wat je kan en wil doen. Als je je niet actief wil inzetten kan je mensen en organisaties steunen die het onderwerp ter spraken brengen. Een steunberichtje doet veel meer dan je denkt.

“Bevolkingsgroei lijkt alles te beïnvloeden maar wordt zelden ergens verantwoordelijk voor gehouden.”

– Charles Westoff