Wordt een overbevolkingsactivist

Elke verandering begint bij één iemand en elk begin is moeilijk, maar éénmaal je de kleine maar gezellige wereld van het overbevolkingsactivisme hebt ontdekt kan je er voldoening en plezier uithalen, zeker omdat je weet dat je bezig bent met de bron aan te pakken van vele problemen. Bovendien is het steeds de volhouder die wint, en iedereen heeft een aantal instrumenten ter beschikking om mee het onderwerp op de sociale en politieke agenda te plaatsen.

Informeer jezelf over het onderwerp

Begin bij het begin: leer het onderwerp van overbevolking kennen. Hoe beter je onderwerp onder de knie hebt hoe beter je kan argumenteren om je punt te maken en ontkenners te woord te staan. Dat kan je doen door boeken te lezen, op het internet te zoeken en met mensen te praten die er (ook) mee bezig zijn. Deze website bevat al heel wat informatie en vergeet zeker niet de weerstanden en misverstanden van buiten te leren, die ga je sowieso nodig hebben! Blijf ook op de hoogte. Dat kan je doen door verenigingen zoals Population Matters, The Overpopulation Project, De Club van Tien Miljoen en MinderMensen.be te volgen op sociale media of met hun nieuwsbrief.

Laat van je horen

Als je voelt dat je voldoende kennis hebt opgebouwd kan je met meer vertrouwen het onderwerp ter spraken brengen en andere overtuigen. Breng het onderwerp van overbevolking regelmatig ter sprake bij kennissen, vrienden, collega’s en familie. Wanneer je actuele onderwerpen bespreekt kan je meestal een duidelijk verband leggen met overbevolking. Je kan ook berichten en brieven sturen naar de media, journalisten en hogere onderwijsinstellingen. Spreek vooral jonge mensen aan omdat zij nog mogelijks een gezin willen stichten. Wijs ze op hun verantwoordelijkheid in verband met hun kinderwens en over de gevolgen van bevolkingsgroei. Geef zelf het goede voorbeeld door je eigen gezinsgrootte te beperken. Andere mensen overtuigen om hun kroost te beperken gaat vlotter als je het zelf gedaan hebt.

Doe aan universeel activisme

Overbevolkingsactivisme is in weze een universele vorm van activisme omdat het meteen de bron van vele sociale en milieuproblemen aanpakt. Milieuactivisten, klimaatactivisten, ontwikkelingsorganisaties, feministen, pacifisten, systeemactivisten en dierenrechtenactivisten verdienen alle steun maar door zich bezig te houden met symptomen en blind te blijven voor het probleem van overbevolking mist hun aanpak aan efficiëntie. Omdat geëngageerde mensen niet in overvloed aanwezig zijn is het belangrijk om andere activisten te overtuigen om zich ook bezig te houden met overbevolking. Vergeet daarbij nooit te vermelden dat overbevolking aanpakken niet voldoende is, maar dat het wel een universele vereenvoudiger is van problemen met allerlei voordelen. Het werk van andere activisten blijft dus ook belangrijk.

Verenig u!

Zoek gelijkdenkende mensen op die zich ook bezighouden met het onderwerp. Anderen overtuigen gaat vlotter wanneer je met meerdere bent want je kan van elkaar leren en elkaar aanmoedigen. Je kan je inzetten bij een lokale organisatie die het onderwerp aandacht geeft. In Vlaanderen zijn wij voorlopig de enigen die het onderwerp ter spraken brengen. Neem met ons contact op en dan bekijken we samen wat je kan en wil doen. Als je je niet actief wil inzetten kan je mensen en organisaties steunen die het onderwerp ter spraken brengen. Dat kunnen activisten zijn maar ook politici en journalisten bijvoorbeeld. Een steunberichtje doet veel meer dan je denkt.

“Bevolkingsgroei lijkt alles te beïnvloeden maar wordt zelden ergens verantwoordelijk voor gehouden.”

– Charles Westoff